Ne idi na vožnju zimi bez ovih stvari!

2.2.2015. 14.44.51

U snežnim uslovima, kakvih smo svedoci ovih dana, vožnja je daleko opasnija. Sneg pruzrokuje klizanje na na putu, zbog čega broj nesreća raste, putovanja duže traju pa se u ekstremnim slučajevima završavaju na način da su putnici zaglavljeni u automobilu i prepušteni sami sebi. Naravno, to ne znači da vožnja zimi ne može da bude sigurna i udobna zbog nepredvidljivog snežnog okruženja, samo je bitno da pri sebi imaš svu potrebnu opremu koja može čak i život da ti spasi. Šta ti je potrebno? Proveri u nastavku!

image

1. Prva pomoć

U zimskim mesecima povećan je broj saobraćajnih nesreća, pa se samim tim povećava i mogućnost različitih povreda tokom vožnje. Zavoji, gaze, antibakterijska mast i sredstvo za olakšavanje bola, samo su neke od bitnih komponenti koje moraju da budu uključene u prvu pomoć za vozače. Nemoj da zaboraviš da je takođe bitno prethodno da se upoznaš s upotrebom tih stvari da bi u slučaju nezgode bio smiren i što bolje mogao da primeniš prvu pomoć.

Vozi se u snežnim uslovima sigurno i udobno - KLIKNI OVDE I IZABERI BOGATU PALETU PRIBORA ZA AUTO RADI VEĆE SIGURNOSTI!

2. Alat

Uvek je dobro da imaš u automobilu osnovni set alata, a potreba za istim se tokom zimskih meseci samo povećava. Obavezno moraš da imaš alat koji je potreban za zamenu gume, jer ti u slučaju nesreće u snegu pomaže da voziš barem do sigurnijeg utočišta. Među osnovnim pomagalima je i strugač leda, koji u teškim zimskim uslovima omogućava bolju vidljivost.

3. Lopata i uže za vuču

U slučaju da se tvoje vozilo zaglavilo u snegu, najviše će ti pomoći ove dve stvari. S lopatom možeš brzo da počistiš sneg oko guma i tako svom automobilu napraviš siguran prolaz, a uz pomoć užeta, koje pričvrstiš na prednji deo svog auta i na zadnji deo auta onoga ko ti priskoči u pomoć, izvučeš auto na sigurno.

4. Baterijska lampa

Dobra vidljivost u zimskim uslovima je presudna. U slučaju kvara na automobilu moraš da obavestiš druga vozila u saobraćaju svetlosnim signalima. Baterijska lampa dobro dođe ako treba da brzo obaviš popravku automobila ili ako moraš da provedeš noć u autu. Pobrini se da u vozilu uvek imaš rezervne baterije, ako bude potrebno da ih promeniš.

5. Suva hrana i voda

U slučaju da se zaglaviš na nekom izolovanom mestu u snegu zbog kvara na autu, hrana i voda su od velike važnosti. Zato u autu moraš uvek da držiš neku suvu hranu, kao što su orašasti plodovi i konzervirana hrana koja se teško kvari. Vodu drži u posudama koje se ne zamrzavaju, jer obična plastična flaša ne može da izdrži ekstremno niske zimske temperature.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka