5 praktičnih saveta za predivne zimske fotografije

16.1.2015. 09.52.22

Sneg je pravi raj za sve amaterske i profesionalne fotografe, ali se lako može dogoditi da konačni učinak nije tako dobar kao što smo želeli. Da li ti se ikada dogodilo da portret u snegu uživo izgleda sasvim drugačije nego kasnije na fotografiji? Ne dozvoli da te to obeshrabri i i da odustaneš od svog hobija - pripremili smo za tebe 5 jednostavnih saveta o tome kako da stvoriš nezaboravne zimske fotografije!

image

1. Izađi napolje s fotoaparatom u ruci! Možda ti se u početku ideja o fotografisanju u snegu i po hladnoći ne čini previše dobra, ali veruj nam, vredno je truda. Beli sneg je odličan prirodni reflektor, koji dodaje poseban sjaj, dok boravak na snegu nudi mnoge mogućnosti za zabavu. Sankanje, pravljenje sneška ili rat u snegu s grudvama, samo su neke od ideja!

KLIKNI OVDE I POGLEDAJ RAZNOVRSNU PONUDU FOTO OPREME, S KOJOM LAKŠE MOŽEŠ DA NAPRAVIŠ PREDIVNE FOTOGRAFIJE ČAK I ZIMI!

2. Toplo se obuci i zaštiti svoju foto opremu. Naravno, trebaće ti topla odeća u nekoliko slojeva, ali fotografi u zimskim uslovima zahtevaju i rukavice (postoje i posebne rukavice za fotografisanje), koje greju tvoje ruke, dok su ti prsti slobodni za upravljanje aparatom. U slučaju da napolju pada sneg, moraš da budeš siguran da imaš zaštitu za svoju foto opremu, tako što je staviš u neko vodootporno kućište, a ako samo tu i tamo po neka pahulja pada, biće sasvim dovoljna plastična kesica na objektivu.

3. Kompenzaciju ekspozicije postavi ručno. Ako koristiš automatska podešavanja, fotoaparat će detektovati okolinu kao vrlo svetlu i zato će pokušati da se prilagodi. Rezultat će biti tamna slika, sneg će izgledati zelen ili siv, pa zato podesi osvetljenje na oko 0,7. Kad ručno podešavaš osvetljenje, snežna okolina će izgledati kao što bi trebalo da izgleda - svetla i bela. Ručno podesi balans bele boje, jer u slučaju automatskog podešavanja, sneg će biti plavo-sive ili žuto-narandžaste boje.

4. Pazi na hromatsku aberaciju, optički defekt u fotografijama, koji se javlja kao posledica različitih lomova pojedinih talasnih dužina. Poslednje je naročito često na snežnim fotografijama, na primer, kada su tamne grane ispred svetlo belog snega. Hromatska aberacija može da se popravi u određenim programima, kao što je u Lightroom, tako što odabereš opciju Remove Chromatic Aberration u opcijama Lens Correction.

5. Izbegavaj crvenilo kod snimanja portreta. U hladnim zimskim danima na licu našeg foto modela se lako pojavi crvenilo. Uživo može da izgleda slatko, ali na fotografijama možda želiš to da popraviš. Tu ti u pomoć opet uskače program Lightroom ili bilo koji drugi, u kome možeš da prilagodiš zasićenost boja (saturation), tako da vrednost crvene i narančaste boje staviš na otprilike -10.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka