Čuvajte zdravlje sa ovlaživačima i sušiocima vazduha

22.12.2014. 16.34.00

Ovlaživači i sušioci vazduha važni su i korisni uređaji za stvaranje zdrave i povoljne mikro klime u prostoru stanovanja ili boravka. Ovlaživači su posebno važni u područijima niskog procenta vlage dok će sušioci zraka poslužiti u prostorima u kojima je vlaga iznad gornje dopuštene granice.

image

Opšte je pravilo da je vlažnost vazduha najveća tokom toplijih meseci i prilikom viših temperatura, a najniža u zimskim mesecima, u vreme sezone grejanja. Da bi se te krajnosti regulisale i da u prostoru stanovanja održavate uvek optimalan procenat vlage mogu vam pomoći upravo ovlaživači i/ili uređaji za odvlaživanje vazduha.

Idealan procenat vlage u nekom prostoru iznosi između 40% i 60%, a izmerićete ga uz pomoć kućnih meteoroloških stanica. Ako vam je bitno konstantno i precizno merenje moraćete da izdvojite i više novaca s obzirom da su takvi uređaji i poprilično skupi.

Uređaji za isušivanje vazduha biće vam od koristi za vreme letnjih meseci kada je procenat vlage u vazduhu načelno viši. Preporuka je da takve uređaje instalirate u prostorima poput kupatila u kojima će, zbog prirode upotrebe, taj procenat biti i još nešto viši. Visoka vlaga nije zdrava, može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, a uticaće i na stanje zidova ili predmeta u stanu.

Ovlaživači vazduha koristiće vam u sezoni grejanja, kada je vazduh u prostoru prilično isušen. Od suvog vazduha se možda nećete razboleti, ali će definitivno uticati na vaše telo i kožu. Pa ako ste primetili da vam je koža isušena više nego inače razmislite o nabavci ovlaživača vazduha. Dodatna prednost ovlaživača vazduha je i u tome što najčešće imaju i funkciju joniziranja vazduha. Naučno je dokazano da veća količina negativnih iona u vazduhu ima blagotvorni učinak na organizam i koncentraciju te sprečava nastanak raznih bolesti.

Zdravlje je definitivno poslednja stvar na kojoj biste trebali da štedite. Zato se pobrinite da je u prostoru u kojem boravite visok kvalitet vazduha i optimalan procenat vlage. To će sigurno imati i povoljan uticaj na vaše zdravlje, funkcionisanje organizma i sprečavanje mogućih bolesti.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka