Komentari

Pre 1 godine

Kleber Krisalp HP 3 ( 205/55 R16 91H )

Kleber Krisalp HP 3 ( 205/55 R16 91H )

interesujeme 205/55/16 zimske kleber cena za firme poz

Zimske gume

22.12.2014. 07.59.00

Jesen je vreme kada se morate odlučiti hoćete li letnje gume na svom limenom ljubimcu menjati starim ili novim zimskim gumama. Ako set zimskih guma koristite već nekoliko sezona, njihov se profil sigurno poprilično izlizao i bilo bi preporučljivo da ih zamenite novim zimskim gumama. Vek trajanja automobilskih guma je otprilike pet do šest godina, a budući da vam gume čuvaju život na kolovozu, važno je izabrati one prave!

Kupovina zimskih guma ne bi smela da bude bazirana isključivo na najpovoljnijoj ceni, važno je da odaberete zimske gume koje će najbolje odgovarati vašim uslovima vožnje. Na što onda treba paziti kod kupovine zimskih guma?

Prvenstveno treba uzeti u obzir podneblje i okolinu u kojoj najčešće vozite. Ako se većina vaše vožnje odvija po gradu, izaberite gume s dobrim kočionim svojstvima i minimalnim trošenjem, a ako se više vozite autoputem, birajte gume koje su tihe i imaju veću izdržljivosti pri velikim brzinama. Za brdske puteve preporučljive su zimske gume koje imaju dobra svojstva prianjanja i dobru apsorpciju snega i leda.

Zimske gume na spoljašnjoj ivici mogu biti označene sa M + S (Mud + Snow) ili mogu imati istaknut simbol snežne pahulje. Kod odabira guma prvenstveno se morate voditi dimenzijama koje su propisane za određeni model automobila. Propisane dimenzije trebaju se poštovati nezavisno od toga koju vrstu guma kupujete.

Zimske gume su, za razliku od letnjih, napravljene od drugačije vrste gumene smese pa su otpornije na hladnoću i promenu temperature. Prednosti zimske gume su bolje pokretanje, vođenje i kočenje u zimskim uslovima kao i veća dubina reljefa na gaznoj površini. Reljefi ne smeju biti manji od 1.6 mm, a preporučena dubina je 4 mm.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka