Vrste i izbor tjuninga

22.12.2014. 18.55.00

Dok je staling automobila namenjen izmeni spoljnog izgleda i unutrašnjosti, tjuning auta mu omogućava povećanje snage i veće ubrzanje. Podešavanje motora se tiče obrade menjača, šasije i motora za veći prenos snage. Auto-tjuning ne dopušta veliku slobodu jer novac ovde igra važnu ulogu.

image

Postoje dve vrste tjuninga automobila, dinamički i spoljni, koji je ujedno i najpopularniji i koji uz se postiže uz pomoć turbine, kompresora ili posebnog sistema, a koji se zove comprex, i vrlo je redak te povećava količinu vazduha koja dolazi u motor. Tuning turbina ima nekoliko prednosti, jedna od njih je da deluje s manje gubitka, a instalacija je prilično jednostavna. Efekti auto-tuninga će se osećati kod srednje ili velike brzine. Automobili imaju tačku paljenja, koju kontrolišu pritisak turbo punjenja, izduvni gasovi, kvalitet goriva i ubrizgavanja. Auto-tuning poboljšava ovu kontrolu pa tako i ubrzanje i brzinu auta.

Tjuning automobila kod motora na benzin može povećavati snagu i do deset posto, a kod dizelskih motora i do dvadeset posto, a ako koristite turbo punjač, kod obe vrste motora povećava se snagu dvadeset do četrdeset posto. U cilju povećanja snage i ubrzanja vašeg automobila, na tržištu postoji veliki izbor dodatnih modula koji deluju na elektronske senzore, ali mogu imati negativne posledice i nisu optimalni. Izbegavajte jeftine kopirane programe koji će izazvati mnogo štete na motoru. Svaki oblik prevoza ima svoje specifične osobine koje se moraju poštovati prilikom tuninga automobila.

Tjuning motora može napraviti i kompresor, koji je različit od turbine. Dok se ona pokreće izduvnim gasovima, kompresor deluje na motor preko remena. Njegova pozitivna karakteristika je da ne zahteva intervenciju u izduvnom sistemu i da se snaga oseća već pri nižoj brzini. Tuning auto s kompresorom takođe ima neke minuse, između ostalog, potrebno mu je znatno više prostora nego turbini.

Naročito je popularno korišćenje vazdušnog filtera, zbog kojeg do karburatora dolazi veći dotok hladnijeg vazduha, što je neophodno za povećanje snage motora. Dakle, na tržištu ima niz modula koji se zovu "cold air intake". S njima ćete dobiti sve što vam je potrebno kako bi vaš automobil lakše disao. Naravno, car tuning zahteva i dobar izduvni sistem, koji omogućava brzo izgaranje gasova. No, sve ove intervencije će vas koštati pa izaberite pažljivo.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka