Supermarket

Uređenje ribnjaka

9.5.2017. 12.58.55

Ribnjak može da stvori zaista poseban ugođaj u bašti i doprineti lepšem izgledu dvorišta. Osim toga, uređenje ribnjaka će vam pomoći da se povežete s prirodom i da u bašti stvorite oazu u kojoj ćete se opuštati i uživati.

image

Ribnjaci mogu biti različitih veličina, oblika i uređeni u različitim stilovima. Za koji ćete se odlučiti, zavisi od vaših želja i o tome koliko vam je mesta na raspolaganju u bašti. Pre svega treba da odredite lokaciju ribnjaka, pa ćete prema tome odlučiti i o njegovoj veličini i daljem uređenju. Ribnjak možete i dodatno da ukrasite malom fontanom ili ako vam teren dozvoljava, ribnjak može sačinjavati nekoliko međusobno povezanih bazena. Ako se odlučite za ugradnju fontane, biće vam potrebna i pumpa za vodu kojom ćete postići željeni efekt.

Kod izbora rastinja za ribnjak posavetujte se sa stručnjacima i informišite koje su vrste biljaka najadekvatnije, a za dodatni noćni ugođaj ne zaboravite da isplanirate i osvetljenje.

Za kreiranje ribnjaka trebaće vam puno dodatnog materijala poput raznih filtera, folija i spomenutih pumpi za vodu. Ribnjaci koje možete da kupite i ugradite gotove, izrađeni su uglavnom od polietilena ili sličnih veštačkih materijala. Nezaobilazni deo opreme su i folije za oblaganje ribnjaka, izrađene uglavnom od PVC-a, polietilena ili gume, dolaze u različitim debljinama, uglavnom, od 0.5 – 1.5mm i u skaldu sa tim, imaju različite načine ugradnje, tj, lepljenja. Pripazite i da imaju UV zaštitu, inače će brzo postati lomljive, da su otporne na niske temperature i da ne sadrže nikakve otrovne materije kako ne bi imale negativan uticaj na ribe i biljke.

Kod uređenja ribnjaka treba da pazite na izbor, ne samo vrsta ribica u njemu, nego i primerenog rastinja i ukrasnog kamenja. A jednom kada ga uredite morate se o njemu redovno brinuti i svakodnevno ga održavati.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka