RAM memorija – nadogradnja računara ili kupovina novog

22.12.2014. 16.05.00

Razvoj računarske nauke i danas je još uvek vrlo brz i računar koji smo kupili nedavno sada već može biti prespor i zastareo, pa možemo da budemo nezadovoljni njegovim performansama. Računar u tom slučaju zamenimo novim, a stari prodamo putem interneta ili oglasa.

image

Druga mogućnost je da nadogradimo svoj računar. Za brže performanse pre svega je najpotrebnija RAM memorija. Ona omogućava brže performanse od onih koje sada imamo.

RAM memoriju lako možete promeniti sami ili uz pomoć osobe koja se bar malo razume u računare. Mnogo teže je promeniti RAM memoriju za prenosni računar, jer je rasklapanje i ponovno sklapanje mnogo složenije nego na normalnom računaru.

Ako odlučite da sami promenite memoriju proizvođač vam neće priznati garanciju ako je RAM memorija oštećena. Zbog toga je bolje zameniti RAM memoriju kod ovlašćene osobe. U tom slučaju garancija će vam ostati važeća. Drugo ime za DDR RAM je radna memorija, jer je njena svrha da se „seti“ svih podataka koji trebaju računaru kako bi ubrzao performanse.

Razlikujemo RAM memorije. RAM za prenosne računare se razlikuje od onih RAM memorija koje se koriste na drugim računarima. Osim pomenutog RAM DDR takođe poznajemo i DDR RAM 2 i 3

RAM memorije se međusobno razlikuju i po vrsti ulaza, tako da ako kupite pogrešan RAM neće se uklapati u ulaze na vašem računaru koji su namenjeni za tu svrhu.

Iz tog razloga je bolje da za nadogradnju odnesete svoj računar kod servisera. Odnesite im ceo računar i oni će se pobrinuti za ugradnju dodatnih RAM-ova.

Kada kupujete i nadograđujete svoj računar, trebalo bi da razmotrite svrhu takve kupovine. Uprkos dodatnoj radnoj memoriji vaš računar neće biti jednako brz kao što bi bio nov, snažniji računar, jer nov računar može da ima noviji hardver ili neku bolju komponentu. Dakle, iako poboljšate brzinu vašeg računara vrlo je izvesno, da ćete za nekoliko meseci poželeti da promenite računar.

Međutim, nadogradnja je mnogo jeftinija od kupovine novog računara i zbog toga ima više smisla, a za to vreme možda će računar koje želite da postane pristupačniji.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka