Prilikom zamene električnih instalacija, napravite zalihu elektromaterijala

8.5.2017. 12.52.55

Stare i istrošene električne instalacije mogu biti opasne. Najčešće su vrlo stare i istrošene električne instalacije uzrok požara i upravo zbog toga je nužno da ih blagovremeno zamenimo i redovno održavamo.

image

Elektromaterijal, koji vam treba prilikom zamene električnih instalacija, možete sami nabaviti ili će ga nabaviti oni koji će vam zamieniti instalacije. Ako ste od onih koji radije kupuju sami a majstorima prepuštaju samo rad, i ako želite da znate sve troškove, onda ćete sami kupovati elektromaterijal.

Osim svih kablova koji su za taj posao potrebni, najčešći materijal koji ćete kupovati nalazi se na kraju kabla. Utičnica, tj. električni priključak i prekidač su dva elementa koja pripadaju elektromaterijalima te će vam oni trebati kod svake obnove elektroinstalacija.

Uglavnom je potrebna najmanje jedna utičnica, tj. priključak i barem jedan prekidač u svakom prostoru, a verovatno će biti više tih prekidača i utičnica. Da biste prilikom kupovine znali tačan broj, najbolje je da potražite i prebrojite sve prekidače i utičnice u vašem domu. Prilikom kupovine, radije kupite jedan ili dva prekidača i utičnice više jer se lako mogu neki od njih oštetiti prilikom zamene.

Elektromaterijali se razvijaju, te se može dogoditi da takve utičnice ili prekidači koje ste vi izabrali više se ne proizvode. Tada nemate izbora nego da kupite drugi element koji možda estetski odskače, naročito ako se utičnica ili prekidač nalaze na vidljivom mjestu.

Ako ste prilikom zamene kupili koji element viška, ne brinite. Utičnice i prekidači, iako nisu lako kvarljiva oprema, mogu da se pokvare. Upravo zbog toga je dobro da imate zalihu, par komada više. Tako možete jednostavno namestiti isti prekidač ili novu utičnicu bez straha da bi novi pokvarili estetski koncept prostora.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka