Osigurajte vaše podatke sa dobrim hard diskom

22.12.2014. 11.53.00

Cena koju hard disk ima na tržištu, odnosno u prodavnicama, u velikoj meri zavisi od njegove veličine. Zato pre kupovine uvek razmišljajte o tome koliko veliki hard disk vam je potreban i koju količinu i kakve podatke ćete sačuvati na njemu. Ako nemate puno podataka na računaru, onda će vam manji hard disk biti zadovoljavajuć, a za one koji žele da sačuvaju veliku količinu podataka, slika, filmova, itd... najmanji hard disk koji dolazi u obzir je 1TB. Na takav ili veći hard disk ćete verovatno moći da sačuvate sve vaše podatke i barem nekoliko godina nećete imati problema sa pretrpanim hard disk.

image

Posebna verzija hard diska je eksterni hard disk. Eksterni hard disk može biti ogromnog kapaciteta i hard diskovi veličine 1TB nisu retki kod eksternih hard diskova. Takav disk je idealno mesto za čuvanje podataka za sve one koji ne mogu da priušte da izgube podatke sačvane na računaru.

Eksterni hard disk je odličan alat za pravljenje kopija dokumenata i drugih podataka na sigurno. Tako možete zaštititi svoje podatke u slučaju krađe, jer kad se računar ukrade i dalje vam ostaje eksterni hard disk. Ako imate 1TB hard disk, onda bi i eksterni trebalo da bude bar te veličine, tako da možete sigurno da sačuvate sve podatke koji su snimljni na vašem računaru.

Prilikom kupovine hard diska postoje i druge osobine koje mogu uticati na odluku o tome koji je najadekvatniji za nas. Neki ekterni hard diskovi ne zahtevaju dodatno napajanje, dok drugi za rad moraju biti priključeni na struju.

Ako vaš posao zahteva da koristite eksterni hard disk na otvorenom, ili na takvim mestima gde nema utičnice za struju, onda je bolje izabrati onaj eksterni hard disk koji radi bez dodatnog napajanja. Iako će takav eksterni hard disk verovatno biti malo skuplji, sa njim ćete moći da radite mnogo lakše.

Za eksterni hard disk je važno i to da je s računarom povezan putem napredne veze, koja omogućava veće brzine prenosa podataka. USB 2.0 priključak je danas standard u povezivanju sa računarom i eksterni hard disk mora da ima bar takvu vezu, a još je i bolje ako odaberete eksterni hard disk, koji će omogućiti USB 3.0 vezu jer će tada prenos podataka između računara i hard diska biti 3x brži.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka