Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini procesora

22.12.2014. 05.58.00

Procesor je središnji deo računara čiji je glavni zadatak obrada podataka i kontrola drugih uređaja u vašem računaru. Na tržištu su najpoznatiji procesori marke Intel i AMD, koji su napravljeni od silicijuma, dok njihova kućišta mogu biti izrađena od keramike ili aluminijuma.

image

Razlika između procesora leži u broju tranzistora, jezgra, u veličini memorije. Najveće slabosti procesora su potrošnja energije i pregrejavanje. Neki procesori, osim svog jezgra, imaju i grafičko jezgro, koje se bavi obradom grafike. Višejezgarni procesori mogu obavljati više procesa odjednom, brži su i duže traju, imaju više memorije.

Veličina zavisi od količine podataka koje privremeno čuvate na računaru, veći je bolji. Inače su procesori podeljeni u dve grupe: RISC procesori obrađuju jednostavne i često korišćene komande koje se izvršavaju istovremeno, i procesori tipa CISC. Oni obrađuju složeniji skup komandi i imaju više operacija u jednom ciklusu, a među njima su najpoznatiji Intel i AMD procesori.

Intelov Itanium procesor je bio prvi 64-bitni procesor na tržištu koji je upotrebljavao EPIC skup instrukcija i bio je vrlo efikasan, ali je bio jako zavisan od ugrađenog kompilatora. Svaki procesor ima dve osnovne karakteristike, broj operacija u sekundi (frekvencija) i broj bitova. Za personalni kompjuter potreban je procesor koji ima 32 ili 64 bita, te frekvenciju od nekoliko GHz. Danas postoje i višejezgarni procesori. Kakve mogućnosti možete očekivati zavisi od procesora koji ste izabrali.

Prilikom odlučivanja između Intel ili AMD CPU procesora raspitajte koliko se koji zagreva. Ako na računaru puno igrate igrice, bolje vam je da odaberete procesor koji se manje zagreva. Naravno, veliki faktor je i cena, ali je bolje platiti više jer ćete na taj način izbeći kasnije nezadovoljstvo.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka