Motocikli i motociklistička oprema za veću sigurnost na putu

22.12.2014. 01.49.00

Motocikli su poslednjih godina postali omiljeno prevozno sredstvo mnogih. Za vožnju motociklom jednako se odlučuju i stariji i mlađi pa se ljubav prema motornom dvotočkašu ne može meriti ni po polu ni po godinama zaljubljenika. Ako se spremate na kupovinu, evo nekoliko saveta koji vam mogu koristiti.

Iako ćete većinu planiranog novca potrošiti upravo na motor, nemojte zaboraviti da uračunate i troškove motociklističke opreme. Motori i njihovi vozači su na putu izrazito ranjivi i izloženi brojnim opasnostima i zato je najbolje uopšte ne razmišljati o vožnji ako nemate spremnu dodatnu opremu.

Motori su brži, a time i nesigurniji u poređenju s većinom skutera. Naravno, sve zavisi od brzine i snage motora ili skutera i, naravno, od veštine i iskustva vozača. Ono što ne možemo dovoljno naglasiti jeste važnost kupovine dodatne opreme za motocikle. Ako ste početnik u motociklizmu, ti troškovi će biti nešto viši, pa svakako uzmite u obzir to da u predviđenim ukupnim troškovima imate dovoljno novca i za kupovinu dodatne opreme.

Najvažniji deo motociklističke opreme je - kaciga. Osim što glavu čuva, i zakonski ste obavezni da je nosite. Vožnja motociklom može biti jako opasna i zaista je važno osigurati se od nesreće, ali i od policijske kazne. Bubrežnjak je deo opreme koji nije zakonski obavezan, ali je jako koristan i praktičan i olakšava vožnju motociklom i tokom hladnijih meseci. Radi se o pojasu za bubrege s kojim će vam biti znatno toplije na motoru i koji bi svakako trebalo da koristite tokom dužih vožnji ili u vožnji po lošim vremenskim uslovima.

Ako volite duge vožnje motorom, neizostavna oprema su i motociklističke pantalone i jakna. Ta će oprema dobro doći i za kraće vožnje po gradu, pa razmislite o njenoj nabavci – ne samo da će vas zaštititi od vetra, kiše ili snega već će i ublažiti udarce i posledice eventualnog pada. Čak i motociklističke čizme mogu da povećaju sigurnost i udobnost vožnje.

Na tržištu vam je dostupna i brojna druga motociklistička oprema. Ako volite da vozite u grupi sa više motora, dobro će vam doći ozvučene i međusobno povezane kacige, koje će olakšati komunikaciju, ali i razni navigacijski sistemi za motocikle.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2020 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka