Supermarket

Kupovina i izbor mrežne opreme

22.12.2014. 07.10.00

Mrežna oprema koristiće vam ako želite međusobno povezati više računara, a po načinu prenosa podataka deli se na žičnu ili bežičnu. Neki od osnovnih delova mrežne opreme su mrežne kartice, ruteri i svičevi.

image

Bežični ruteri su naprave koje vam omogućavaju bežičnu komunikaciju među računarima u kući ili u kancelariji. Ako se odlučite da kupite bežični ruter morate pripaziti na nekoliko tehničkih karakteristika. Ako ste početnik u korišćenju rutera možda ne bi bilo loše da izaberete onaj koji podržava Windows Connect Now mrežnu tehnologiju – koja nudi jednostavniju upotrebu namenjenu početnicima.

Faktor koji morate uzeti u obzir tiče se tehnologije i brzine prenosa podataka. Moderniji i bolji ruteri podržavat će standarde 802.11g i 802.11n. Preporučujemo vam da budete pažljivi i po pitanju garancije rutera, izaberite onaj koji nudi više godina garancije. Bežični ruteri sa više funkcija biće i skuplji pa razmislite kakve sve funkcije od njega očekujete.

Mrežne kartice su deo opreme potrebne za pristupanje internetu ili bilo kojoj drugoj mreži. Razlikujemo bežične i žične mrežne kartice. Deluju kao posrednik između računara, a namena im je slati i nadgledati podatke u mreži.

Mrežne kartice su napravljene za rad sa određenom vrstom kabela dok neke podržavaju više različitih interfejsa. Standardni izbor konektora je RJ-45 ( UTP kabel). Danas na tržištu imamo široki izbor mrežnih kartica i pre kupovine treba proveriti tehničke karakteristike poput brzine prenosa podataka, koje operativne sistme kartica podržava itd.

Svičevi su uređaji koji učestvuju u prenosu podataka i imaju mnogo priključaka. Dostupni su u različitim veličinama. Svičevi za manje mreže dostupni su po vrlo povoljnim cenama, a delimo ih na statičke i dinamičke.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka