Kupovina guma prečnika 13" i uticaj na vozne karakteristike

22.12.2014. 08.08.00

Približava se početak ili kraj zime i želite da zamenite gume? Da li su vaše gume već toliko istrošene, da vas je strah od policije I njihove provere guma? Želite da se pobrinete za vašu sigurnost i sigurnost ostalih putnika u vozilu i zbog toga želite da izabrete nove i bolje gume?

image

Često je baš zadnja stvar ta, koja je najvažnija, jer dobre zimske ili letnje gume mogu sprečiti nesreću pa vas spasiti iz složene situacije u kojoj ste se našli. Nije kazna za neodgovarajuće zimske ili letnje gume taj faktor, koja će vas najteže pogoditi, već saznanje da ste mogli sprečiti nesreću, da samo niste štedeli na gumama. Zato kod kupovine guma usresredite se samo na ličnu sigurnost pa i da ne morate da strepite od policijske kontrole.

Zimske gume razlikuju se od letnjih po tome, da su prilagođene zimskim temperaturama. Njihove vozne karakteristike u toplom vremenu su toliko slabe, da je samo zbog sigurnosti bolje, da u letnjim mesecima koristite letnje gume. Na taj način ćete se pobrinuti za sigurnost, iako vas policajci ne bi kaznili, ako bi koristili zimske gume u letnjim mesecima.

Sa gledišta sigurnosti, obavezno je kupovati automobilske gume, koje najviše odgovaraju vašem vozilu. Ako vaš automobil ima gume prečnika 13“, onda trebate da izaberete gume prečnika 13“ pa ne kupujte veće gume, jer ćete tako pogoršati vozne karakteristike vašeg metalnog ljubimca. Kod kupovine budite obazrivi kod optimalne širine gume pa odaberite onu, koja najbolje odgovara vašem vozilu.

Standardne veličine guma počinju od prečnika 13“ pa na dalje. Guma prečnika 13“ su i najmanje standardne veličine koje koriste manja putnička vozila. Naravno i kod guma postoje izuzeci, tako neki automobili imaju manje gume pa je kupovina istih otežana.

Ako želite promeniti veličinu, tj. prečnik gume, onda je potrebno promeniti i veličinu, tj. prečnik felni, bez obzira, da li koristite aluminijske ili čelične. Za gume prečnika 13“ potrebno je na vaše vozilo namestiti i felne prečnika 13“, isto vredi i ako se odlučite za veće ili manje gume.

Preporučuju se takođe dve različite felne. Jedne za letnje gume dok druge za zimske. Tako ne morate čekate u dugim redovima, kada je sezona zamene guma, odnosno u početku letnje i u početku zimske sezone. Uz neke alate, koje vjerojatno i imate u vozilu, možete sami promeniti felne sa gumama, i tako uštedeti!

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka