Kada se odlučiti za kupovinu CD-a i kako osigurati da dugo traju?

22.12.2014. 15.58.00

Da li ste i vi umorni od pokvarenih i neispisanih CD-a, koji nakon par upotreba više ne rade? Da li se uništavaju vaši CD-ovi brzo iako ih koristite samo u autu ili kompjuteru i uredno vraćate u omote? Žao vam je da stalno kupujete nove i CD-ovi vam se čine preskupi? Možda zato kupujete najjeftinije?

image

Kvalitet i cena su uvek usko povezane i mediji za snimanje nisu izuzetak. Mediji za snimanje, kao što su CD, DVD itd. su izuzetno osetljivi predmeti koje može uništiti neprimereno skladištenje i izloženost vremenskim uslovima(vlaga, previsoka temperatura), kao i nestručnim rukovanjem.

Koji će medij za čuvanje podataka najbolje ispuniti vaše potrebe i želje, u velikoj meri zavisi o svrsi za koju želite da ih koristite i koje informacije želite da sačuvate. CD je pogodan i za filmove I muziku i može se koristiti u autu. Ipak , CD takođe ima neke nedostatke koje treba istaknuti pre kupovine.

Kada CD-ovi nisu prikladni ?

CD-ovi imaju neke nedostatke, te stoga nisu prikladni za sve prilike. Najveći problem je što učestalo brisanje i ponovno pisanje na njima nije moguće, dakle, nisu prikladni za skladištenje podataka koji su vam potrebni samo kratkoročno. U tom slučaju smislenija je upotreba USB-a. I ograničen prostor može biti problem, naročito pri skladištenju veće količine podataka ili filmova boljeg kvaliteta. Neki filmovi mogu zauzimati i 4GB, ali CD-ovi ne dopuštaju skladištenje tolikih količina podataka. Za takve visoko kvalitetne filmove, čija veličina doseže 4GB, prikladniji izbor je DVD na koji može stati 4GB podataka.

Kako pravilno čuvati CD?

Čuvanje je bitno kako bi se osigurala dugovečnost ovog medija. Visoka vlažnost ili previsoka temperatura nisu primerene za čuvanje. Stoga čuvajte CD-ove u omotu i na sobnoj temperaturi i čuvajte ih dalje od dece, jer će inače brzo biti slomljeni ili na drugi način oštećeni.

Način čuvanja može produžiti životni vek, koji u velikoj meri zavisi od kvaliteta CD-a. Cena ovog medija je jako mala jer ga možete kupiti već za nekoliko desetina dinara, ali ako želite koristiti sačuvane podatke tokom nekoliko godina , onda je bolje za CD odvojiti nešto više novca.

Gde kupiti ?

U slučaju CD-a, kupovina će biti najmanji problem jer ih možete kupiti u svim većim prodavnicama i šoping centrima. Također, možete se odlučiti za kupovinu putem interneta jer su online prodavnice računara dobro snabdevene CD-ovima.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka