Izaberite odgovarajući bojler za vaš dom

4.5.2017. 11.10.53

Bojler ili grejač vode je dizajniran za zagrijavanje vode u vašem domu. Možete da birate između različitih vrsta, koje pokreće struja, plin ili neko čvrsto gorivo. Morate izabrati odgovarajuću veličinu, u skladu sa vašim potrebama. Bojleri mogu biti protočni ili akumulirajući. Nema ništa gore, nego kad u jutarnjim časovima nestane tople vode pod tušem jer vam je neko ko se tuširao pre vas potrošio svu toplu vodu.

image

Pre kupovine razmislite o veličini, brzini i zapremini vode, kao o načinu zagrevanja iste. Protočni bojler je dobra odluka, ako su vam potrebne manje količine vode. Za velike količine vode, potrebno je da ugradite grejače za vodu koja je unutra. Bojler greje vodu u kazanu, zbog čega ona ostaje topla za kasniju upotrebu. I to je najveća razlika između te dve vrste, količina vode koju mogu da zagreju.

Nakon što izaberete bojler koji je po vašoj meri, vreme je da odaberete način na koji će raditi, bilo da je to plin, struja ili čvrsto gorivo. Struju možete da koristite u prvom i drugom slučaju. Ako je bojler na plin, tada on osim za zagrevanje vode, može da služi i za zagrevanje prostora. Trenutno je praktičnije rešenje bojler koji radi na plin, jer je pristupačniji i efikasniji. Prije kupovine proverite da je bojler u skladu sa svim zakonskim i sigurnosnim propisima. Prilikom odluke o veličini razmislite o broju korisnika, kao i o njihovim navikama.

Četvoročlana porodica u proseku dnevno potroši oko 200 litara tople vode, a ako imate kadu, ta količina može biti i veća. Veličina bojlera će takođe zavisiti i od prostora koji imate. Električni bojler može biti instaliran iznad lavaboa, a oni se opet razlikuju po tome jesu li pod pritiskom ili ne. Električni bojler pod pritiskom je preporučljiv, ako vam je potrebna manja količina tople vode na jednom mestu, na primer u kuhinji. Dok je bojler bez pritiska zgodan ako vam je potrebna topla voda na više mesta u kući. Kazan bojlera je napravljen od visokokvalitetnog čelika, da bi omogućio jednostavno čišćenje kamenca.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka