Diktafoni

22.12.2014. 17.44.00

Diktafoni su danas uglavnom digitalni. Ako imate digitalni snimač imate odličan alat za snimanje samog sebe ili drugih ljudi. Te snimke kasnije možete da preslušavate. Među najprodavanije možemo da uvrstimo Philipsov diktafon te od nekih drugih proizvođača. Digitalni diktafon je prilično usmeren uređaj kojim se koristi samo mali broj ljudi.

image

Danas su diktafoni dostupni po vrlo povoljnim cenama, tako da ga možete kupiti za bilo koju svrhu. On može biti i poklon, ako osoba kojoj ćemo ga pokloniti ima posao ili hobi u kojem će ga koristiti.

Bez obzira kupujemo li ga za poklon ili za ličnu upotrebu moramo obratiti pažnju na nekoliko stvari. Iako digitalni diktafon može biti veliko iznenađenje, moramo pre njegove upotrebe proučiti što sve smemo snimati s njim, šta je legalno, a šta ne.

Konkretno, pre snimanja drugih osoba trebamo da imamo njihovu suglasnost, te im reći da snimamo razgovor. Snimanje razgovora bez suglasnosti osobe koju snimamo je zabranjeno i kažnjivo zakonom. Diktafoni su dizajnirani prvenstveno kao bezazlena naprava, koja ne utiče na druge osobe.

Takođe, bilo koji audio ili video snimak neće biti priznat na sudu, iako smo snimili priznanje dotične osobe.

U slučaju da ste ikad bili povređeni na ovaj način,jer vas je neko snimao bez vašeg pristanka, možete se obratiti vlastima kako bi se sprečilo dalje kršenje vaših prava i preduzele odgovarajuće mere protiv prekršioca.

Međutim, diktafon može biti koristan alat, pogotovo na nekim seminarima ili predavanjima, kad ne možete da zapišete ili zapamtite veliku količinu informacija. Snimite predavanje diktafonom i kasnije možete u miru da zapišete beleške. Iako tako snimate ljude bez njihovog znanja, to ne šteti nikom, dok te snimke koristite isključivo za svoje potrebe.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka