Biciklistička oprema koju mora imati svaki biciklista

22.12.2014. 18.02.00

Biciklistička oprema je neophodna za svakog vozača koji želi biti zaštićen i siguran. Kaciga je obvezan deo opreme za prijatnu vožnju.

image

Ona je neizostavni deo biciklističke opreme čija je svrha da štiti od povreda glave ako slučajno padnete. Prilikom kupovine morate da uzmete u obzir svojstva kacige, kvalitet, veličinu i udobnost. Biciklistička kaciga mora da bude prave veličine, što morate proveriti pre kupovine. To znači da se ne bi smela da se pomera više od dva inča u bilo kom smeru, a ne sme ni da žulja. Trebala bi da pokrije čelo i da se ne pomera napred nazad.

Za stabilno učvršćivanje služi traka, koju pričvrstite ispod brade. Unutrašnjost mora biti obložena, što trebate proveriti pre kupovine. Sigurna kaciga je proizvedena u skladu s međunarodnim standardima i ima oznaku CE.

Još jedna važna stavka je dobra vidljivost. Kaciga vam ne sme ometati vidno polje. kaciga je izrađena od stiropora i obložena visokokvalitetnom plastikom, ima rupe na površini koje omogućavaju provetravanje. Odaberite kacigu svetle boje, kako bi vas ostali vozači bolje uočili.

Dok vozite ne zaboravite tečnost, koju ćete nositi u biciklističkoj bočici. Ona bi trebala biti od plastike ili silikona, te ne sme biti od takvog materijala koji ispušta štetne stvari u tečnost koja se u njoj nalazi. Mora da bude dizajnirana tako da stane u ruku, te da je lako možemo koristiti u vožnji. Najbolje su one u koje stane 600 ml tečnosti.

U biciklističku opremu se ubrajaju i naočare, trebaju čvrsto da vam stoje na licu i omogućavaju dobru vidljivost. Izbor na tržištu je vrlo veliki, te je ponekad teško odlučiti.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka