Ako su za vaš automobil propisane auto gume prečnika 13”, onda ne koristite veće

22.12.2014. 22.50.00

Sigurnost u vožnji trebala bi da bude na prvom mjestu, a za to se možete pobrinuti na razne načine. Najvažnije je da poštujemo i pridržavamo se saobraćajnih pravila i propisa. Konkretno, prebrza vožnja i vožnja pod uticajem alkohola mogu biti izuzetno opasne.

image

Za sopstvenu sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju važno je i stanje vašeg vozila koje mora biti tehnički sigurno. Gume imaju ključnu ulogu na poziciju vašeg vozila na putu i dobro prianjanje može često biti faktor koji sprečava sudar ili sletanje s puta iako mi to ni ne primećujemo.

Zimske gume trebaju da imaju dovoljni profili, koji vam omogućuje da vozite sigurno, čak i na zavejanim putevima. Za zimske gume vredi da se njima vozi samo kada je to potrebno ili neophodno, jer zimske gume u letnjim mesecima slabije deluju i njihovo trošenje je veće. Neke gume su napravljene za letnje temperature i bolje rade u toplim vremenskim uslovima, dok su druge prilagođene zimskim uslovima i zimskim temperaturama.

Koristeći odgovarajuće gume one će izdržati duže vremena, a to može da znači i značajne uštede, jer ćete ih duže koristiti. Međutim, gume ne smeju biti prestare jer s godinama postaju tvrđe i pružaju lošije vozne osobine. Stara guma može biti uzrok nepotrebnoj nesreći koja s novom kvalitetnom gumom može biti sprečena.

U vožnji koristite propisane veličine guma. Ako je za vaš auto propisana guma prečnika 13'', onda koristite gume prečnika 13'', ne većeg, jer će propisana guma nuditi bolja vozna svojstva. Ako umesto gume prečnika 13'' stavite veće, možete dobiti i kaznu pri pregledu policije. Prečnik gume 13'' je jedan od najmanjih i teško ćete naći automobil koji koristi manju gumu. Veličina guma je uopšteno proporcionalna veličini auta i gume prečnika 13'' se koriste za najmanje automobile na tržištu.

Koristeći dobre gume olakšaćete sebi vožnju i smanjiti broj stresnih i opasnih situacija. Ipak, ne smete da se osloniti samo na kvalitet vaših guma pa se upustite u opasnu vožnju i tako se izložite još većoj opasnosti. Dakle, trebalo bi voziti toliko brzo koliko je propisano i ne izazivati nepotrebno, jer se nesreća može brzo dogoditi.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka