MAKAZE ZA GRANE ZAKR.OSTR.ZUPCASTI PRENOS KRIVA DRSKA Orezivanje voća je mera koja uključuje veliki broj voćarskih tehnika i metoda,koja se koriste na plodonosnim stablima za kontrolu rasta,uklanjanje polomnjenih,osušenih ili obolelih grana i grančica,a istovremeno je u funkciji stimulacije kretanja cvetnih i lisnih pupoljaka.Na granama i grančicama,u naborima kore i oko pupoljaka,često prezimljuju organi pojedinih mikroorganizama,kao i stadijumi za prezimljavanje nekih štetnih insekata te se orezivanjem otklanja infektivni potencijal.Osnovni cilj orezivanja voćaka je dobijanje kvalitetnog roda voća,odnosno postizanje pravilnog odnosa između vegetativnih i rodnih ( generativnih ) pupoljaka,kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti.Voćke se orezuju nakon završetka vegetacije tokom zime do početka proleća.Korektivno orezivanje,obavlja se počertkom leta,da bi se postigli što kvalitetniji,obojeni plodovi i rasteretila voćka te omogućila dobra provetrenost krune.Za svaku pojedinačnu voćnu vrstu specifičan je način orezivanja u zavisnosti od položaja i mesta rodnih pupoljaka.Pravilan rez uvek je ukošen u odnosu na pupoljak i oko 1 cm iznad samog pupoljka.Širi rezovi se premazuju kalemarskim voskom,kako bi se zatvorila vrata kroz koja mogu prodreti brojni štetni mikroorganizmi i insekti.Nakon orezivanja,orezane grane i grančice treba izneti iz zasada i zapaliti.Materijal koji se koristi za izradu ovih alata je visiko ugljenični čelik sa odličnim osobinama za izradu reznih alata,kojise koriste u vinogradarstvu,voćarstvu i slično. KARAKTERISTIKEŠifra: 11276
Model: zakrivljena oštrica-zupčasti prenos
Materijal sečiva:65 Mn
Dužina makaza: L= 720 mm
Dužina sečiva: L=90 mm
Prečnik sečenja: ? 25 mm