Komplet Kosingas - Aleksandar Tešić - latinica

Komplet Kosingas - Aleksandar Tešić - latinica

(0)
Pogledaj mišljenja
Kretanje cena
LOKACIJE PRODAVNICA

Opis

?osingas je prva srpska epska trilogija koja se sastoji iz: Red Zmaja, Bezdanj i Smrtovanje.

Istraživanje i pisanje pisanje trajalo je punih sedam ... Pročitaj ceo opis

3.850,00 DIN

Proizvođač
Vrsta proizvoda
Cuin Idealno.rs Unique Identification Number
CX00AC0EB7
Prijavi grešku

Opis

?osingas je prva srpska epska trilogija koja se sastoji iz: Red Zmaja, Bezdanj i Smrtovanje.

Istraživanje i pisanje pisanje trajalo je punih sedam godina, od 2003. do 2010. Ideja za roman se rodila kao želja da se čitaocu prikaže sva lepota srpske mitologije i da ga zaintrigira da sazna više o njoj. Iako ?osingas spada u žanr epske fantastike, on je rađen na osnovu srpske, odnosno slovenske mitologije, pa samim tim predstavlja i bogat izvor informacija ne samo o našim mitološkim bićima, legendarnim srpskim junacima već i o običajima i ritualima koji su se praktikovali u srednjem veku. A sve je to ukomponovano u jednu uzbudljivu priču o junaštvu, požrtvovanju i o svim onim plemenitim osobinama koje inače krase mitske junake. Radnja se odvija jednu godinu pre ?osovskog boja i završava njime, iako sukob sa Turcima nije glavna tema knjige.

Čitalac prati putešestvije i iskušenja kroz koja prolaze glavni likovi monah i vitez Reda Zmaja Gavrilo koji nosi i titulu kosingasa, kao prvog među jednakim vitezovima i ?raljević Marko, kao Ratnik iz Proročanstva i budući kosingas. Staro Proročanstvo Vatre najavljuje kraj mračnim silama iz Hada, ali i njihov poslednji pokušaj da se spasu te zle sudbine i da spreče ostvarivanje starog znamenja. Na njihovom čelu stoji zli Hromi Daba, koji je otelotvorenje starog boga Dajboga, a nasuprot njemu i njegovim hordama časni Red Zmaja sa vitezovima sa svih strana sveta.

Iza klasične priče o borbi dobra i zla krije se i priča o sukobu stare slovenske vere i hrišćanstva, i kako je nova vera, u nemogućnosti da je potpuno suzbije, morala da prihvati neke od običaja i da ih progpasi za svojim. Između Vuka i Jagnjeta nalaze se prosti i siromašni ljudi, rastrzani između dve vere i u stalnom strahu od onoga što vreba iz mraka. Jedinog saveznika imaju u kosingasu Gavrilu koji ih štiti, ali i pokušava da pomiri obe vere, ohrabrujući dobre običaje iz stare vere, a iskorenjavajući one koji su nehumani.

Zbog svega toga, ?osingas nije običan roman epske fantastike, jer je ljudski svet prožet jednim mitološkim svetom gde se granica često gubi, pogotovo kad se ima u vidu da se većina opisanih običaja još uvek praktikuju u nekim delovima Srbije.


Zato, pozivam čitaoca da čik ako sme neka zaviri u taj mračni svet i neka sazna zašto su se naši preci plašili mraka.

Povez knjige : broširani

Format : 21 cm

Pismo : ćirilica

Komplet Kosingas - Aleksandar Tešić - latinica
Komplet Kosingas - Aleksandar Tešić - latinica
3.850,00 DIN
u Knjizara sigma

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka