Eksterni hard diskovi

Da li imaš zastareli hard disk i da li te brine hoće li svi tvoji podaci biti izgubljeni, kao i sve tvoje fotografije i dokumenta? Tvoj računar radi vrlo sporo, jer je preopterećen ili ti konstantno javlja da na njemu više nema slobodnog prostora? S eksternim diskom možeš da rešiš sve svoje probleme, zato još pre kupovine pogledaj ponudu različitih proizvoda i razmisli šta ti najviše odgovara.

Možeš da biraš između eksternih diskova poznatih proizvođača, kao što su Western Digital, Toshiba i Transcend, različitih veličina i kapaciteta. Eksterni diskovi su dodatni prostor za čuvanje koji možeš da priključiš na svoj računar, prenosni računar, čak i na pametni telefon ili neki drugi oblik tehničke opreme ako ima ulaz za USB, što je uz eSATA i firewire najčešći način povezivanja. USB priključak ima svaki računar, a priključivanje eksternog diska na računar možeš da izvedeš i bez bilo kakve programske opreme. Oni spretniji u radu sa računarom će se možda odlučiti za ostala dva oblika povezivanja koja su brža, ali i skuplja.

Kapacitet eksternog diska zavisi od broja obrtaja na minuti: što više obrtaja, to je eksterni disk brži. Prenos podata sa diska se meri megabajtima u sekundi, što zavisi od ulaza. SATA1 je stari i više se ne upotrebljava, SATA2 je danas standard, a SATA3 je najnoviji i najbrži način za povezivanje hard diskova. Kao i kod običnih hard diskova, kod eksternih diskova važi da njihova efikasnost zavisi od ostalih komponenenata tvog računara, što znači da moraju da budu kompatibilni.

Korišćenje eksternog diska je vrlo jednostavno, jer ga koristiš kao i obični disk, samo što eksterni disk možeš da isključiš i prenosiš podatke na druge računare ili uređaje. Ne sme da se zaboravi da je i ovo samo uređaj, pa da može da se pokvari. Kada kupiš eksterni disk, moraš da naučiš da redovno radiš »back up«, kako bi dodatno osigurao svoje podatke.

više
Dodati proizvodi za upoređivanje (1)
Za upoređivanje ti nedostaje još 1 proizvod.
Na spisku proizvoda klikom na Uporedi označi one proizvode koje želiš da dodaš u upoređivanje. Za završetak klikni na zeleni taster Uporedi izabrane proizvode.

Ne propusti

Saveti prilikom kupovine

Kupovina računarske opreme nije uvek laka

Računarke komponente poput miša, tastature i web kamere su standardna oprema svakoga ko poseduje računar. ...

Prikaži sve savete za kupovinu

Komentari

Pre 1 godine

WD 3TB 3.5", USB 3.0, My Book (Crni)

WD 3TB 3.5", USB 3.0, My Book (Crni) - WDBBGB0030HBK-EESN 3 TB, Crna, 3.5", USB 3.0

nema podatke o broju obrtaja, radnoj memoriji, itd.

926 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Broju mišljenja korisnika

Slične kategorije

Pre kupovine želiš da vidiš više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)Pretraži savete

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2019 Ceneje d.o.o.