Matične ploče

Kupuješ li nov računar, ali ne znaš koja je najvažnija komponenta? Želiš li da ga sastaviš samostalno, i zbog toga tražiš kvalitetnu matičnu ploču koja će odgovarati tvojim potrebama? Još pre kupovine dobro proveri celokupnu ponudu i međusobno uporedi proizvode.

Matična ploča je jezgro svakog računara, i na to moramo da obratimo najviše pažnje pri kupovini, jer rad svih ostalih komponenti zavisi od njenog kvaliteta. Možeš da biraš među raznim proizvođačima matičnih ploča kao što su Asus, Gigabyte, Intel i drugi. Matične ploče mogu da imati ugrađene određene komponente, kao što je grafička, mrežna ili zvučna kartica.

Kao što već samo ime govori, radi se o osnovi svakog računara, jer međusobno povezuje sve delove računara i na taj način omogućava njihov rad, i za nju se isplati izdvojiti više novca. Matična ploča mora biti kompatibilna sa svim drugim komponentama, a najpre s procesorom. Najpopularniji su Intelovi procesori, pa je više matičnih ploča u ponudi kompatibilnih upravo sa tim procesorom.

Na matičnu ploču ne možeš da ugradiš bilo koji disk ili karticu (mrežna, zvučna ili grafička), zato je važno da izabereš onu koja će odgovarati ostalim PC komponentama. Ukoliko se ne razumeš u računare i ne želiš veće probleme s ugradnjom, bilo bi bolje da kupiš matičnu ploču sa što više ugrađenih dodataka. Jedini problem kod takvih ploča je ako se pokvari jedna od tih komponenti, jer u tom slučaju moraš da menjaš celu ploču.

više
Dodati proizvodi za upoređivanje (1)
Za upoređivanje ti nedostaje još 1 proizvod.
Na spisku proizvoda klikom na Uporedi označi one proizvode koje želiš da dodaš u upoređivanje. Za završetak klikni na zeleni taster Uporedi izabrane proizvode.

Ne propusti

Saveti prilikom kupovine

Kupovina matične ploče

Matična ploča ili osnovna ploča je jedan od ključnih sastavnih delova računaea. Takođe, predstavlja veliki ...

Kupovina računarske opreme nije uvek laka

Računarke komponente poput miša, tastature i web kamere su standardna oprema svakoga ko poseduje računar. ...

Prikaži sve savete za kupovinu
2228 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Broju mišljenja korisnika

Slične kategorije

Pre kupovine želiš da vidiš više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)Pretraži savete

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2019 Ceneje d.o.o.