Supermarket

Projektori - XIAOMI - bela

Želiš li u svom domu da stvoriš ugođaj kakav doživiš u bioskopu? Kupovina projektora ti omogućuje upravo to jer s njegovim postavljanjem stvaraš upravo takve uslove kakvi su i u bioskopskoj dvorani. Pre kupovine pogledaj bogatu ponudu različitih projektora pa se tako lakše odluči.

Na raspolaganju su projektori različitih proizvođača koji se međusobno razlikuju po glasnoći rada, rezoluciji, maksimalnom veku trajanja sijalice, osvetljenosti i tehnologiji. Glasnoća rad se meri u decibelima (dB), a mnogi ulogu glasnoće (neopravdano) zanemaruju. Glasno zujanje može smetati za vreme gledanja željenih sadržaja. Zato je najbolje kupiti projektor sa što tišim načinom rada.

Jedno od najvažnijih svojstava projektora je rezolucija od koje zavisi koliko će detaljna biti slika koju projektor stvara. Što je rezolucija veća, veći je broj detalja koje možeš uočiti na slici, a tim je i sam kvalitet slike bolja. Na kvalitet slike utiče i svetlost projektora koje se meri u Ansi lumnima, ali nije nužno da veća svetlost znači bolji kvalitet. Za potrebe kućnog bioskopa potrebna je niža svetlost, a u primeru previsoke svetlosti kvalitet slike se smanjuje.

Projektori imaju različit maksimalni vek trajanja sijalice, a razlike između modela mogu biti i do više stotina sati. S godinama se promenila i tehnologija jer se, nekad prevladavajućoj, LCD tehnologiji pridružila još i DLP tehnologija. Pri DLP tehnologiji svetlost ne prolazi kroz LCD matricu kao pri LCD tehnologiji nego se preko točkića za boju najpre boji u prikladnu svetlost, a potom se preko posebnog čipa s ogledalima odbije u sočivo koje tu sliku projektuje.

Pri kupovini moraš paziti da izabereš pravilnu svetlost projektora na šta utiče i prostor u kojem će projektor biti namešten (tamniji prostori zahtevaju manje svetlosti). Svoju pažnju, takođe, posveti i glasnoći rada jer preglasni projektori mogu biti smetnja.

više

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka