Potraži među prikazanim proizvodima

Cena
MIN MAX

Ribnjaci i oprema

(0 proizvoda)

Pre nego što se odlučiš za ribnjak, najpre napravi dobar plan. Bez obzira da li želiš da izgradiš ribnjak sa kalupom, folijom ili betonom, moraš uzeti u obzir nekoliko faktora.

Dubinu ribnjaka prilagodi njegovoj nameni. Ako gradiš ribnjak prvenstveno kao izvor energije, velika dubina nije potrebna, ali ako je svrha ribnjaka uzgoj ribe i biljaka, mora biti najmanje 100 cm dubok.

Pre nego se odlučiš za oblik ribnjaka, takođe je dobro znati koje biljke želiš da posadiš, jer one imaju različite dužine korena i stabljika, pa zato zahtevaju različite dubine, da bi mogle dobro da se razvijaju. Kada je ribnjak konačno postavljen, podešavanje dubine više nije moguće.

Kada odrediš oblik i dubinu ribnjaka, možeš početi sa biranjem između različitih načina gradnje ribnjaka.

Ako se odlučiš za foliju, pripadaš društvu većine vlasnika ribnjaka, jer je folija najčešća odluka u izgradnji ribnjaka. Iako se može činiti na prvi pogled da je najjednostavniji oblik gradnje, da bi se postigli dobri rezultati, zahteva veliku preciznost. Pogotovo u pripremi i konsolidaciji donje površine i folije treba da obratiš posebnu pažnju da pažljivo ukloniš sve stene i ostatke korenja koji bi mogli da oštete foliju. Kada se završi izgradnja ribnjaka s folijom, ostavi još malo folije preko ivice ribnjaka pre nego što ga napuniš s vodom. Tek kad je ribnjak pun, možeš odseći višak folije, a ivicu ribnjaka da ogradiš sa ukrasnim kamenjem, pločama ili busenima trave. Za ovu vrstu gradnje na tržištu su ti dostupne razne folije, pri čemu pripazi da ne kupiš tanje od 0,8 cm. Deblje će sigurno biti otpornija, a mora da bude i otporna na UV svetlost. Najčešće su butilne folije.

Iako deluje da kod kalupa za ribnjak nema brige oko detalja i preciznosti, jer oblik definiše kalup, to nije tako. Rupa u koju stavljaš kalup mora biti napravljena upravo prema dimenzijama kalupa, jer se može dogoditi da težina vode stvori snažne visokopritisne sile i neadekvatno podržani delovi kalupa propadnu. Isto kao kod konstrukcije sa folijom, kad je ugradnja kalupa gotova, prekriješ ivice kalupa sa ukrasnim kamenjem, pločama ili busenima trave za prirodniji izgled. Na tržištu ti je dostupan veliki izbor različitih vrsta kalupa sa kojima možeš lako da oživiš svoj zamišljeni ribnjak.

Gradnja ribnjaka od betona je mudrije prepustiti profesionalcima, iako su ovi ribnjaci najstabilniji. Bez obzira kakav ribnjak postaviš u svoju baštu, verovatno već znaš da je za njegovo održavanje potrebna dodatna oprema. Na tržištu su dostupne zaštite od leda, prljavštine, pokrivači za zimu i razni dodaci za bolji rast biljaka i drugih vodenih stanovnika i hrana za ribe. Najpovoljnije ponude za sve te dodatke i ribnjake potraži na Idealno.rs.

Prikaži više
0 proizvoda
Sortiraj:
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najvišeg)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
Ne postoji proizvod koji odgovara izabranoj kombinaciji filtera. Pokušaj da upotrebiš drugačiju kombinaciju filtera ili posebno koristi svaki filter.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka