Pumpe i filteri za ribnjake

Svaki filter sistem ribnjaka se sastoji uglavnom od ove tri komponente: pumpe za vodu, filtera i creva. Svrha glavne pumpe za ribnjak je da stvara stalan protok vode što sprečava zadržavanje vode, a posebno njegovom filtriranje. Glavna vodena pumpa u ribnjaku obezbeđuje da voda u jezeru neprestano kruži i da se iz creva pretače kroz filter pri čemu se čisti, zato ribnjak bez pumpe za vodu ne možemo ni da zamislimo. Snagu pumpe za vodu izaberi u zavisnosti od veličine i zapremine vode u ribnjaku. Nedovoljna pumpa može da bude glavni krivac za uginuće riba i proliferaciju neželjenih vodenih organizama.

Za obezbeđivanje optimalnih parametara vode u jezeru, pored pumpe za vodu je zadužen i filtar za vodu. Baš kao i pumpa za vodu, tako i filter mora da ima dovoljan kapacitet za osiguravanje optimalnih uslova u vodi. Budući da pored plutajućih čestica, veliki izvor prljavštine mogu da budu i mikroorganizmi u vodi možeš sa pravilno sastavljenim filterom da obezbediš odstranjivanje oboje. Postoje mehanički i biološki filteri, a najkorisniji su oni koji obavljaju obe funkcije. U ponudi i sastavu filtera je tako važno paziti na potrebe ribnjaka i dati biološkom delu filtera dovoljno vremena da razvije svoju moć da funkcioniše ispravno, jer radi na istom principu kao uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda. Naime, za svoj rad biološki filter zahteva poželjne bakterije, ali one se ne razvijaju i razmnožavaju preko noći.

Sve češći deo filter sistema su takođe i najrazličitije UV lampe, koje dezinfikuju vodu što se presipa kroz posudu koju takva lampa osvetljava. UV lampa sa svetlom uništava mikroorganizme i nepoželjne bakterije, koji su odlična hrana za alge. Dakle, pomoću UV lampe sprečavaš bujanje nepoželjnih algi. UV svetlost UV lampe je, dakle, velika pomoć filteru za ribnjake.

Kada kupuješ sistem cevi za filtriranje ribnjaka potrebno je da obratiš pažnju na kvalitet materijala, jer cevi u ribnjaku mogu biti izložene vrlo velikim promenama temperature. Ta cev takođe mora da podnosi teške letnje vrućine, kao i snažnu zimsku hladnoću bez da pukne ili se polomi.

Prilikom ugradnje sistema za filtriranje u ribnjaku dobro razmisli gde da postaviš sve njegove komponente. Poželjno je da vodena pumpa nije preblizu filtera, jer to pruža veći protok vode u ribnjaku. Ako je to problem, jer je vrlo veliki ribnjak, ima smisla staviti više od jedne pumpe za vodu. Budući da su optimalni filteri za ribnjak spoljni filteri, potrebno je za njihovu ugradnju da imaš u vidu da ćeš ih verovatno želeti da sakriješ među biljke, pa zato neka ne stoji negde gde to ne može da se uradi.

Najpovoljnije ponude za sve komponente sistema filtriranja za ribnjake potraži na Idealno.rs.

više
Saveti 0
Cena
MIN MAX

Pretraži po brendu

Boja

Vrsta

Ne propusti

AL-KO pumpa za fontanu SP700

u Dodatnaoprema

od 4.732,51 DIN

2 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Broju mišljenja korisnika

Slične kategorije

Pre kupovine želiš da vidiš više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)Pretraži savete

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2019 Ceneje d.o.o.