Hrana za ribe

Kao što verovatno već znaš, različitim vrstama ribica treba različita vrsta hrane. Neke ribice jedu samo biljnu hranu, neke samo mesnu, mnoge mešanu, a mladi imaju svoje potrebe koje treba zadovoljiti. Brojne ribice se hrane isključivo živom hranom, pa akvaristi koji kod kuće uzgajaju različite rakove i slično, nisu retkost u svetu akvaristike.

Hranu za ribice možeš da kupiš u različitim oblicima: živa, zamrznuta i suva hrana. Kod žive ili zamrznute hrane se radi pre svega o larvama mušica ili komaraca, rakova, školjki, ribica pa čak i crva i glista mogu da dođu u obzir – sve zavisi od vrste ribica. Kao što smo već pomenuli, nije retkost da akvaristi sami uzgajaju hranu za ribice i to najčešće rakove ili larve komaraca i mušica. Osušenu hranu za ribe najčešće pretvaraju u sitne listiće, a riblja hrana može da se nađe u granulama, tabletama, kockicama, … suva hrana za ribe je najčešće mešavina mesne i biljne hrane iako može da bude isključivo samo biljnog ili životinjskog sastava.

Hrani za ribe mogu da se dodaju i potrebni vitamini ili materije koje će omogućiti ljepše boje ribicama. Riblji mladunci najčešće imaju potrebu za visoko proteinskom hranom samlevenu u prah ili živu hranu u obliku larvi – sve zavisi od toga o kojoj je vrsti ribe reč. Po pravilu je dobro da se pobrineš za raznovrsnost jelovnika, bez obzira na prehrambene potrebe određenih vrsta riba. Tako možemo mesojedima, koje uglavnom hranimo suvom hranom u listićima, ponekad da ponudimo pokoju živu larvu, a biljojedima komadić salate ili tikvice. Naravno, važno da se informišeš i da proveriš šta tvoja ribica sme da jede.

Postoje i vrste riba koje se hrane isključivo algama koje rastu u akvarijumu i tako doprinose njegovoj čistoći. Ponekad se nazivaju čistačima, ali to nikako nije adekvatno ime za njih, jer te ribe uklanjaju samo one nečistoće koje su deo njihove prehrane u njihovom prirodnom staništu. Druge otpadne materije neće ukloniti, jer to ni nije njihova uloga (možeš da pročitaš poglavlje o filterima i filtracionim sistemima i naučiti više o pravilnoj brizi za čistoću akvarijumske vode). I tim vrstama riba je preporučljivo povremeno dodavati hranu u obliku suvih algi.

Ako želiš svojim ribicama da kreiraš optimalan jelovnik, a pri tome ne želiš da opustošiš svoj novčanik, pogledaj veliki izbor najrazličitije hrane na Idealno.rs.

više
Saveti 0
Cena
MIN MAX

Pretraži po brendu

Boja

Ne propusti

27 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Broju mišljenja korisnika

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2019 Ceneje d.o.o.